lauantai 7. joulukuuta 2013

Englantilainen hedelmäkakku

Vuonna 1963 perheeni osti osuuskaupan leivontakirja.
Siinä oli joulukakkuna 'Englantilainen hedelmäkakku'. Silloin se tehtiin ensimmäisen kerran ja sen jälkeen se on tehty joka vuosi. Alunperin siihen ostettiin lasinen kahden litran vuoka, jota käytettiin vain tähän kakkuun. Mutta se vuoka on jäänyt jonnekin matkan varrella.
Silloin lapsena minun osuuteni oli pilkkoa hedelmät. Kun kasvoin sain tehdä koko kakun.
Kun muutin omaan talouteen, mielestäni kakku oli liian iso. Niinpä puolitin ainesmäärät.
Tuli siitäkin hyvä kakku.
Kerran eksyin kauppaan, josta löysin pieniä kakkuvuokia. Semmosia yhdenhengen annoksia.
Silloin keksin, että voisin tehdä kakun jälleen koko ohjeen annoksena, mutta jakaisin taikinan useampaan vuokaan. Silloin saan mukavia tuliaisia kylään mennessä.

Tässä on tarvikeluettelo.
Kuivattuja päärynöitä on hankala löytää. Välillä olen jättänyt ne pois, välillä kerännyt ne sekahedelmäpussista. 100g on 5-7 kappaletta päärynöitä ja 15-17 kappaletta aprikoosia.
Mantalit on usein 100g pusseissa. Ostan ne mieluiten lastuina, ne on helppo murskata pieneksi.
Mutta toki kokonaiset voi murustaa erilaisilla koneilla, kunhan kakkuun ne päätyy pienenä paloina.
Kahvin olen keittänyt tavallisella automaatilla, laittanut puruja tuplamäärän. Välillä olen tehnyt kahvin murukahvista. pääasia on, että se on vahvaa. (semmosta, ettei pysty juomaan)
Vuoat pitää voidella vaikka kakkuun käytettävällä rasvalla.
Sitten vuoat jauhotetaan korppujauhoilla, mannasuurimoilla tai jauhoilla.
Tässä vaiheessa voi laittaa uunin lämpiämään 150- 175 astetta C

 
 
Jauhomäärästä osan olen laittanut eri kippoon, siihen olen lisännyt mausteet ja leivinjauheen.
 
 
 
Toiseen kippoon olen laittanut myös vähän jauhoista ja lisännyt siihen kuivat hedelmät.
Pilkon hedelmät pieneksi keittiösaksilla. Ne voi pilkkoa myös veitsella leikkuulaudalla.
 
Nyt voi aloittaa varsinaisen kakkutaikinan teon.
Ensin kippoon laitetaan sokeri ja vähän pehmennyt voi, ne vatkataan niin että sokeri on sulanut.
Seuraavaksi sekaan lisätään kananmunat yksi kerrallaan, välillä vatkaten. Lisään joka munan jälkeen pikkuisen jauhoja. En tiedä onko se oikeaoppista, mutta näin taikina ei juoksetu.
 
Seuraavaksi lisätään kahvi ja hedelmäseos.
Viimeiseksi lisätään loput jauhoista.
Koska taikinasta tulee melko paksua, teen loput sekoituksesta lastalla tai isolla lusikalla.
Pitää katsoa, että kaikki jauhot on sekoitettu hyvin.
 
Taikina laitetaan yhteen 2 litran vuokaan tai sopivaan määrään pienempiä vuokia.
 
Vuoat laitetaan uuniin.
Jos on vain yksi vuoka, se kypsyy pitempään eli n. 2h.
Jos vuokia on useampi kakut kypsyy nopeammin n.1 h.
Tarkistan tikulla kypsyyden, ennenkuin otan ne uunista.
 
 
Olisi hyvä tehdä kakku ajoissa. Maku paranee, kun hedelmien maku tasaantuu kakkuun.

Buon abetit!! Tämä on erilainen 'Englantilainen hedelmäkakku' kuin olen muuten nähnyt.
Tämä on tumma ja tässä on kahvia, mutta ei kirsikoita. Jotain maagista siinä on, muuten se ei olisi kulkenut mukane jo 50 joulua.

PS. Olen kerran vaihtanut jauhot puhdaskaura- tattarijauhoseokseen, jolloin kakku sopii keliaakikolle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti